opeinwebrx(+) son ayarları

opeinwebrx(+) son ayarları

Varsayalım ki serveri "bir şekilde" kurduk. Sonra?

Daha bunun kullanıcı ayarı var, RTL cihazların ayarı var. Ha bir de Sdrplay varsa elinizin altında, bunun ayarı var. 

İster kaynaktan ister paketten kurun, kurulum sırasında bir aşamada mutlaka "admin" kullanıcı için şifre belirlemeniz istenmiştir. Not ettiniz mi? Etmediyseniz daha sonra yeni kullanıcı atayabilir veya şifre sıfırlamayı yapabilirsiniz,

General Settings:



Burası çokomelli yani. Eğer burada güncelleme yapmazsanız, receiverbook sizi listelemez. Reddeder.

Çağrı adınızı, konumuzunu, haritada konumunuzu belirtmeniz gerek. Aynı şekilde bir "avatar" belirlemeniz de gerekir, bir fotograf ya da görsel de. Esasında çok farklı ayarlamalar var. Bunları deneme yanılma yoluyla sınayabilirsiniz.

Bunları nasıl yapacağız?

localhost:8073/settings sayfasına girerek.

SDR istasyonu bilgilerini giriniz:


SDR Devices:

RTL veya başka marka SDR kurulumu için burayı kullanın.

Bilgisayarınıza ya da çok lazımsa Rasperry'ye takılı bir SDR cihazınız yoksa, serverin teknik hata yaşadığı şeklinde bir uyarı alır ziyaretçileriniz.

RTL SDR en kolayı. Muhtemelen otomatik olarak görüp, 70 cm ve 2 metre bandında standart profilleri açmıştır.

Bir taneyi zor bulduk, 3 tane SDR kurarken sorun yaşamak mı kalmış demeyin.

Bilgisayarınızda RTL tools mutlaka olmalı. Şöyle ki:

rtl_test komutu size bilgisayarda bulunan, tanınan RTL cihazlarını gösterir. Sonra ilk cihazı test etmeye başlar. Terminaldeki yazıları okursanız, eğer başka bir bilgi akışı yoksa, hata da yoktur.

İki tane SDR takmaya başladığınızda sorunlar da başlar. Birinci RTL SDR ile örneğin VHF/UHF bandı kullanıyorsunuz ve ona göre anteniniz var. İkinci SDR'ı da kısa dalga (HF)  için kullanıyorsunuz ve ona göre anteniniz takılı. Openwebrx çalışmaya başlarken, sırasını karıştırdığında her iki RTL SDR da dinleme yapamayacaktır.

Önlemek izin RTL SDR cihazlara seri numarası atamanız gerekir. Kullanılacak komut rtl_eeprom.

rtl_eeprom -s 0000010 şeklinde olabileceği gibi fantastik tanımlama da yapabilirsiniz. Sonrasında, bu değişiklik kayıt edilsin mi şeklinde sorulacaktır. Evet, yani. RTL cihazı çıkarıp, geri takın ve rtl_test komutu ile yaptığınız değişikliğin kayıt edildiğine emin olunuz. Hatta cihazın üzerine not edin.


Openwebrx(+) içinde yeni cihaz eklerken, tip olarak RTL SDR seçin. Alttaki seçeneklerden "use device ID"'yı ekleyin ve eklendikten sonra açıklama kısmına (yukarıdaki örnekle uyumlu olması için) 0000010 yazın, uygulayın.

Bitti mi? Bitmedi.

Kurduğunuz sistemi kendiniz kullanacaksınız, sorun yok. Hemen localhost:8073 yazın browsere ve başlayın denemelerinize. Ancak halka açacaksanız, o zaman ;

Ya sabit IP alacaksınız (ama bunu da açık etmeyeceksiniz) ya da ücretsiz veya canınız isbtiyorsa ücretli bir DNS server kullanacaksınız. Elbette kendi domain adınızı da alıp kullanabilirsiniz. Bunun için port forwarding de yapmalısınz. Ama inanın o kadar zor değil. Hattı kolay bile.